223467
Gycklarnas afton [Elektronisk resurs] : ett skillingtryck på film
Gycklarnas afton [Elektronisk resurs] : ett skillingtryck på film
Utgivningsår: 2018
Språk: Svenska
Medietyp: E-bok
Kategori: Skönlitteratur
Förlag: SF Studios ; Viddla (distributör)
Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna
Innehållsbeskrivning
Ingmar Bergman hade tagit sig ur 1940-talet och lärotiden som regissör, gjort de uppmärksammade filmerna Sommarlek (1951) och Sommaren med Monika (1953) när han, fortfarande en tid innan hans verk skulle blomma ut i den modernistiska och poetiska filmkonst som gjort honom till en av filmhistoriens mest kanoniska regissörer, skapade visuellt slagkraftiga, suggestiva och mustiga Gycklarnas afton. Filmen berättar om det kringresande, föga framgångsrika gycklarsällskapet Cirkus Alberti som drar från stad till stad vid förra seklets början. Ur historien om deras kringflackande, bittra leverne och de många slitningarna i gruppen växer en berättelse om konstnärens utanförskap och utsatthet i en film Bergman själv beskrivit som ett filmiskt skillingtryck och som idag räknas till nyckelverken i hans produktion.
"Det är tiden kring sekelskiftet. Cirkusdirektören Albert Johansson, ägare till 'Cirkus Alberti', är i gryningen på väg till en liten stad vid sydskånska kusten med sitt sällskap av trötta och slitna gycklare. Hans företag hör inte till de framgångsrikaste i branschen; man håller nätt och jämt nöden från dörren. Bredvid Albert på kuskbocken sitter Jens, en av clownerna, och berättar den groteska historien om hur Alma, maka till den försupne vita clownen Frost, en varm sommardag sju år tidigare övertalades att bada naken inför en trupp artillerister på övning. Frost tillkallades och försökte bära hem sin hustru på ryggen över de vassa klipporna, en lång, plågsam vandring. Albert kommer på idén att ordna ett festtåg genom staden för att locka publik. Med anledning av denna plan uppsöker han direktör Sjuberg, chef för stadens teater, och ber att få låna kostymer till paraden. De egna dräkterna är pantsatta. Sjuberg är till en början mycket hånfull, men under inflytande av cirkusens vackra unga ryttarinna Anne, som Albert just för detta ändamål tagit med sig, går teaterchefen med på utlåning. Som motprestation skall teaterns ensemble inbjudas till galaföreställning på cirkusen. Anne, Alberts älskarinna, träffar på teatern skådespelaren Frans, en cynisk flickjägare som på teatern spelar romantiska älskarroller. Han försöker genast erövra henne men blir avvisad. Anne lockas emellertid av hans förfinade manér och hänsynslösa krav på att omedelbart få äga henne. Tåget genom staden blir ett fiasko; det hejdas av polisen, som tar hästarna i beslag./---/" - Svensk filmdatabas / Svenska filminstitutet (20080303)

Här finns titeln:

Loading...

Andra titlar av samma författare

Liknande titlar

Språk