223460
Smultronstället [Elektronisk resurs]
Smultronstället [Elektronisk resurs]
Utgivningsår: 2018
Språk: Svenska
Medietyp: E-bok
Kategori: Skönlitteratur
Förlag: SF Studios ; Viddla (distributör)
Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna
Innehållsbeskrivning
Den gamle professorn Isak Borg är på väg i bil till Lund där han ska promoveras till jubeldoktor. Medan den vackra svenska landskapet passerar förbi drömmer han sig tillbaka i det förflutna och återupplever hela det pärlband av smultronställen och missräkningar som han gått igenom under sitt långa liv. Smultronstället, som av många räknas som Ingmar Bergmans främsta verk, belönades bl.a. med Guldbjörnen vid filmfestivalen i Berlin 1958 och en Golden Globe för bästa utländska film.
"Professor Isak Borg, 78 år, sitter vid ett bord och skriver. Hans röst återger det skrivna. Han är en ensam man som i morgon ska promoveras till jubeldoktor vid Lunds universitet. Borg har på natten en dröm: Han befinner sig i en okänd, folktom stadsdel. Husen är förfallna. På en vägg hänger en klocka. Den saknar visare. Efter en stund visar sig en vagn dragen av hästar. På vagnen finns en kista. Vagnen fastnar i en lyktstolpe, och ett hjul lossnar. Kistan faller av. Borg tittar närmare på den. En hand sticker ut -- och griper tag i honom. Han ser sig själv ligga i kistan. På dagen för promotionen vaknar Borg tidigt. Han beslutar ta bilen i stället för flyget från Stockholm till Lund, trots protester från hushållerskan Agda. Han får sällskap i bilen av sin svärdotter Marianne. I bilen börjar Marianne tala om de 5 000 kr som Evald, hennes man, varje år återbetalar till sin far. Du behöver inte pengarna, säger hon. Sagt är sagt, svarar Borg. Evald respekterar mig. Han hatar dig också, säger hon och påminner honom sedan om hans replik, när hon för en månad sedan kom för att bo hos honom: Blanda inte in mig i era äktenskapliga kalamiteter. Hon säger att hon tycker synd om svärfadern. Borg kör av från vägen och stannar i en skog. Efter en kort promenad berättar han att här bodde en gång han och alla hans syskon varje sommar. Marianne går för att ta sig ett dopp. Han försjunker i minnesbilder. Borg ser sin bror Sigfrid tvinga till sig en kyss av hans, Isaks, käresta och kusin Sara. Hon gråter, undrar vad Isak ska säga och känner sig nästan som en dålig kvinna. Senare tröstas hon av Isaks syster Charlotta som lovar ta Sigfrid i upptuktelse. Borg väcks ur sina drömmerier av en ung flicka som vill ha lift. Hon och hennes reskamrater, Anders och Viktor, får åka med./--/" - Svensk filmdatabas / Svenska filminstitutet (20071004)

Här finns titeln:

Loading...

Andra titlar av samma författare

Liknande titlar

Språk