223458
Persona [Elektronisk resurs]
Persona [Elektronisk resurs]
Utgivningsår: 2018
Språk: Svenska
Medietyp: E-bok
Kategori: Skönlitteratur
Förlag: SF Studios ; Viddla (distributör)
Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna
Innehållsbeskrivning
På ytan verkar Elisabeth Vogler ha allt hon önskar sig; hon är en framgångsrik skådespelerska, lycklig i sitt äktenskap och mor till en son. Men efter en föreställning av Elektra har hon plötsligt upphört att tala. I övrigt helt frisk har hon valt att gå in i tystnaden. Hon svarar inte på frågor och tilltal, tystnaden är hennes mask. Tillsammans med en sköterska, syster Alma, bosätter hon sig i en isolerad stuga på en ö. De två kvinnorna kommer efterhand varandra närmare i olika situationer och det uppstår ett förtroligt förhållande dem emellan, så pass förtroligt att deras identiteter börjar glida mot och in i varandra. Persona blev väldigt väl mottagen bland svenska kritiker och vann Guldbaggar, en för Bästa film och en för Bästa kvinnliga huvudroll.
"Filmen har ingen direkt handling. Den skildrar ett tillstånd. 'Persona' betydde i antikens teater den mask, som skådespelaren bar för att ange vem han representerade. I den moderna psykologin har Jung definierat begreppet som 'det medvetet artificiella eller maskerade personlighetskomplex som en individ anlägger i avsikt att tjäna som ett skydd, ett försvar, ett bedrägeri mot eller ett försök till anpassning inför omvärlden'. Filmen inleds med ett disharmoniskt bildflöde: Elisabet Voglers son bläddrar i Lermontovs 'Vår tids hjälte', bilder ur en film i filmen i, 'Fängelse', flimrar förbi liksom andra reminiscenser från tidigare Bergman-filmer som 'Tystnaden', medan biografens projektionsapparat slamrar och ljuset flämtar. Huvudpersonen, skådespelerskan Elisabet Vogler, presenteras. Efter en föreställning av 'Elektra' har hon plötsligt upphört att tala. I övrigt helt frisk har hon valt att gå in i tystnaden. Hon svarar inte på frågor och tilltal. Tystnaden är hennes mask. Tillsammans med en sköterska, syster Alma, bosätter hon sig i en isolerad stuga på en ö. De två kvinnorna kommer efterhand varandra närmare i olika situationer och konfrontationer. Deras beroende av varandra får egendomliga övertoner. Deras identiteter börjar glida mot och in i varandra. Växelspelet mellan dem blir ett spel om identiteter. Deras olika melodistämmor spelar kontrapunktiskt mot varandra, flätas samman till en sonat som sedan i sin tur löses upp och glider ut i intet." - Svensk filmdatabas / Svenska filminstitutet (20050317)

Här finns titeln:

Loading...

Andra titlar av samma författare

Liknande titlar

Språk